KOOKOS - Coconut Nucifera

Aasiassa ja Tyynenmeren saarilla kookosta on perinteisesti käytetty ravintona - kookosmehuna, kookosmaitona, kookosöljynä sekä lääkkeenäkin. Sitä jopa kutsutaan 'elämänpuuksi'.

Kookosta sanotaan funktionaaliseksi elintarvikkeeksi sen monien terveyttä edistävien vaikutustensa vuoksi. Erityisesti kookosöljyä ja sen terveysvaikutuksia on tutkittu paljon länsimaissakin. Kookosta on käytetty perinteisesti monissa terveysongelmissa kuten: astma, flunssa, haavat, heikotus, ientulehdus ja hammassärky, ihottumat ja ihotulehdukset, kaljuuntuminen, kasvaimet, keltatauti, keuhkoputken tulehdus, keripukki, korvakipu, kuppa, kuukautisongelmat, kuume, lavantauti, munuaiskivet, mustelmat, pahoinvointi, paiseet, palovammat, punatauti, syyhy, tippuri, tuberkuloosi, turvotus, täi, ummetus, vajaaravitsemus, vatsahaava ja muut vatsavaivat, vesipöhö, vilustuminen, yskä. 

Kookosrasvalla on pitkään ollut huono maine länsimaissa. Tämä johtunee poliittisista ja taloudellisista syistä muiden kasviöljyjen suosimiseksi länsimaissa ja siten kookosöljyn ja muiden tyydyttyneiden rasvojen julistaminen epäterveellisiksi. Kampanjaa auttoi myös väärin tulkitut tutkimustulokset, jotka on suoritettu hydrogenoidulla kookosrasvalla,  harvemmin kylmäpuristetulla kookosöljyllä tai kookosrasvalla jota ei ole hydrogenoitu. Kookosöljyn ja hydrogenoidun kookosrasvan vaikutukset ovat kuitenkin päinvastaisia terveyden kannalta.

Kookosöljyn käyttö


Kookosöljy on turvallista sekä sisäisesti että ulkoisesti ihmisille ja eläimille. Se on myös suositeltavaa jo vauvaiästä alkaen. Lemmikit jopa nuolevat kookosöljyt iholta, joten lemmikeille voi laittaa ruoka-annoksen sekaan hieman kookosöljyä. Kookosöljy ei lihota. Se on erinomainen myös ruoan paistamiseen, koska sen savuamispiste on 177 ºC. Jos lämpötilaa pidetään 150 ºC:ssa jonkun aikaa aromat haihtuvat osaksi ja jos savuamispiste kohoaa yli 200 ºC:n kookoksen maku haihtuu öljystä. Kookosöljyä voi käyttää monella tapaa myös ihon hoidossa ja hierontaöljynä. Ohjenuorana voisi iholle laitettavista voiteista pitää, että laita ihollesi vain sellaisia hoitovoiteita, joita voi myös laittaa suuhun - suuri osa imeytyy myös muualle elimistöön.

Esimerkiksi hygieniatuotteissa, ihovoiteissa ja kosmetiikassa yleisesti käytettävät parabeenit päätyvät elimistöön ja erään tutkimuksen mukaan niitä löytyy lähes poikkeuksetta myös rintasyöpäkasvaimista - Journal of Applied Toxicology, Volume 24, Issue 1, 2004, lue lisää hormonihäiriöistä.

Hiljattain on löydetty myös yhteys eläinten rasvakudoksien sisältämien POP (persistent organic pollutants) kemikaalien kerääntyminen ihmisen rasvakudoksiin ja todennäköisesti aiheuttavan kakkostyypin diabetestä ja insuliiniresistenssiä. Ylipainoisille ihmisille joilla oli korkeat POP arvot kehittyi todennäköisimmin insuliiniresitanssi kuin hoikille ihmisille, joilla oli korkeat POP arvot. Tämä assosisaatio ei toteutunutkaan ylipainoisilla, joilla ei ollut korkeat POP arvot - New Scientist, 12 April 2007.

Myös kookokselle allergiset voivat käyttää kookosöljyä, koska siinä ei ole valkuaisaineita eli proteiinia, joka saattaa aiheuttaa allergisen reaktion.

KOOKOSÖLJY RAViNTONA

Nykyisten ravintosuositusten mukaan 30% kaloreista voi koostua hyvistä rasvoista, joista voi olla tyydyttyneitä 7-10%. Kookosöljy toimii nopeana energian lähteenä keskipitkien rasvahappojen (MCT) ansiosta, jotka ovat hyvin sulavia ja kiihdyttävät aineenvaihduntaa. Se lisää kestävyyttä ja fyysistä suoritustasoa sekä edistää ruoansulatusta ja ravintoaineiden imeytymistä. Se edistää siten myös suolen toimintaa.

Kookosöljyllä voi korvata muita paistorasvoja ja öljyjä keittoihin, salaatteihin, pirtelöihin, dippeihin, leivontaan. Sitä voi myös käyttää yhdessä muiden öljyjen kanssa. Ruokaohjeita

KOLESTEROLi
Neitsytkookosöljy parantaa kolesterolin HDL arvoa, joka taas parantaa LDL/HDL suhdetta - joka on tarkempi arvo kuin kokonaiskolesteroli sydän- ja verisuoniterveyttä arvioitaessa. LDL/HDL suhteen tulisi olla alhainen, ideaalisesti naisilla alle 1.6 ja miehillä alle 1.1. Taas HDL/(Kokonaiskolesteroli x 100) on syytä olla korkea 29% tai yli. HDL arvon nouseminen siten parantaa näitä arvoja ja vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuontitauteihin - Framingham Heart Study. Lue lisää ideaalisista sydän- ja verisuoniterveyttä edistävistä arvoista. Uusimpien tutkimusten mukaan kookosöljy alentaisi LDL tasoa - The Weston A. Price Foundation. Myös viruksilla kuten herpes ja cytomegalovirus (sekä ainakin helikobakteeri) näyttäisi olevan yhteys sydäntautien synnyssä - kookosöljyhän hillitsee näitä molempia!

PAiNON HALLiNTA
Keho hyödyntää öljyn tuottamalla energiaa ei varastoimalla rasvaksi. Kookosöljyssä on keskipitkiä rasvahappoja keskimäärin 55%, joista lauriinihappoa on keskimäärin 50%. Lauriinihappoa on luonnostaan runsaasti äidinmaidossa. Lauriinihappo on tärkeä immuniteetin rakentaja - kehossa se muuttuu monolauriiniksi. Toisin sanoen, kookosöljyn lauriinihappo parantaa immuniteettia.

Keskipitkillä rasvahapoilla on laihduttava vaikutus. Kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivät ovat viluisia ja siihen liittyykin alhainen ruumiinlämpö, kookosöljyn käytöllä on kehon lämpötilaa nostava vaikutus. Kookosöljyä voi siinä tapauksessa käyttää jopa 5rkl/pv aloittaen 1tl-1rkl/pv ja lisäten vähitellen. Huomioi myös, että mahdollinen kilpirauhasen stimulointi saattaa aiheuttaa sydämen tykytystä ja nopeutunutta sykettä. Kuitenkin, jos se jatkuu on syytä alentaa annostusta sopivaksi. Koska kookosöljy todennäköisesti ei ole ainoa päivittäin käytettävä öljy ja rasva, voisi olettaa, ettei tämä ole optimaalinen keino kilpirauhasongelmaan. Lue myös biomagneettisesta tasapainotuksesta, joka on kokonaisvaltainen ja turvallinen sisältäen myös kattavan kehon detox-ohjelman.

ANNOSTUS
Annostus yli 12 vuotiaille ravintolisänä 1-4rkl/pv, nuoremmille koon mukaan 1-2tl/pv - soveltuu jatkuvaan käyttöön vauvaiästä alkaen. Kookosöljyn käyttö tulisi aloittaa pienellä annoksella, koska kookosöljy on antiviraalinen, antibakteerinen, antifungaalinen - liian suuri annos saattaa aiheuttaa voimakkaan puhdistusreaktion - pahoinvointi, ripuli, jne. Kokeilemalla löytää sopivan annostuksen ja luonnollisesti pienille lapsille pienemmät annokset. Puhdistusreaktiota ei tule sekoittaa allergisiin reaktioihin. Luonnollisesti suurempia annoksia käytettäessä on syytä ottaa huomioon muu rasvojen ja öljyjen rajoittaminen. Huomaa kuitenkin, että kookosöljy ei sisällä esim. omega-sarjan rasvahappoja.

VERENPAiNE
Verenpaineongelmissa on myös hyvä seurata verenpainetta, jos se nousee liian korkeaksi on syytä alentaa annostusta. Toisaalta verenpaineongelmat liitetään myös munuaisten toimintaan ja kookosöljy auttaa munuaisten toimintaa myristiinihapon kautta sekä tehostaa omega-3 rasvahappojen toimintaa, jotka ovat tärkeitä munuaisten toiminnalle, lue lisää The Weston A. Price Foundation. Myös käyttäjäkokemuksien mukaan vähähiilihydraattinen ja/tai hitaiden hiilihydraattien ja kookosöljyn suosiminen ruokavaliossa alentaa verenpainetta, lue käyttäjäkokemuksia EarthClinic.com.

SÄiLYTYS
Kookosöljy säilyy hyvin huoneenlämmössä. Se jähmettyy viileässä, mutta muuttuu juoksevaksi noin 24C°:ssa. Jääkaapissa se muttuu kovaksi ja viileämmässä huoneilmassa jähmeäksi muttei kovaksi. Säilytys: huoneenlämmössä suojassa suoralta auringonvalolta. Viileässä säilytys pidentää käyttöikää.


iHON HOiTO

Kookosöljy soveltuu monella tavalla ihon hoitoon myös ulkoisesti käytettynä. Iholla käytettynä se on tulehduksia ehkäisevä. Tutkimusten mukaan se vähentää psoriasiksen, ekseeman ja dermatiitin oireita. Se tukee ihon kemiallista tasapainoa. Sillä on myös ihoa pehmentävä ja kosteuttava vaikutus ehkäisten ryppyjä ja ihon veltostumista. Se edistää ihon hyvinvointia ja ehkäisee maksaläiskiä. Se käy hoitovoiteena myös vauvoille ja lemmikeille. Kookosöljyn luonnollinen E-vitamiini imeytyy tutkitusti hyvin. Kookosöljyssä ei ole suuria määriä E-vitamiinia, mutta se auttaa myös muun E-vitamiinin imeytymistä.

HiUSPOHJA
Kookosöljy ehkäisee tutkitusti hiuspohjan proteiinikatoa eli hiusten ohenemista. Päänahan hoitoon ja hilseilyn helpottamiseksi voi hieroa kookosöljyä kostutettuun päänahkaan, sitten kietaista pyyhkeen päähän ja antaa vaikuttaa joko saunassa tai muuten. Pesu normaaliin tapaan shampoolla. Öljyyn voi halutessa sekoittaa muutaman tipan eteerisiä öljyjä. Normaaliin, kuivaan, rasvaiseen sekä hilseeseen käy rosmariini ja laventeli. Kuivaan käy lisäksi pelargoni, porkkana, persilja, santelipuu. Rasvaiseen käy lisäksi sypressi, salvia, timjami, basilika.



iHOVOiDE
Kookosöljyä voi käyttää oman voiteen (tai yhdistää esim. Aloe Veran, mustaherukansiemenöljyn, tyrniöljyn) kanssa tai sellaisenaan. Voit myös levittää kostutetuin kämmenin suoraan iholle, jolloin saat ohuemman kerroksen. Eksoottista etenkin talvipakkasella - tietysti annat kosteuden haihtua ennen ulos menoa. Kovemmalla pakkasella kannattaa laittaa öljyä kuivin käsin ilman vettä - siinäkin tapauksessa anna imeytyä hyvin ennen pakkaseen menoa. Silmämeikki ja muu kasvomeikki lähtee hellävaraisesti kookosöljyllä - laita öljyä vanutyynyyn ja puhdista kasvot.

Kookosöljy-Tyrniöljy-Helokki-Voide:
1 1/2 dl kookosöljyä
1 dl vettä 
1 rkl tyrniöljyä tai 5 tyrniöljykapselia (puhkaise ja tyhjennä)
5 helokinsiemenöljykapselia (puhkaise ja tyhjennä) tai esim. kehäkukkaa
1/2 tl puhdistamatonta merisuolaa
5 tippaa eteerisiä öljyjä esim. ihotyypin mukaan
Annostele kaikki spray-pumppupulloon ja sekoita ravistamalla. Kookosöljy saattaa tarvita hieman lämmittämistä jos se on jähmeää. Huomioi myös käytössä, että saatat joutua lämmittämään pulloa esim. kuuman vesihanan alla. Siksi lämpimähkö paikka voiteelle olisikin paras. Soveltuu myös lapsille ja voidaan käyttää sekä kasvojen että vartalon ihon hoitoon. Ravista ennen käyttöä. Tämä voide soveltuu hyvin myös silmä- ja kasvomeikin poistoon.
(Varoitus: Varmista eteerisen öljyn soveltuvuus varsinkin jos käytät voidetta vauvoille tai lapsille. Esimerkiksi teepuuöljyä ei ole suositeltavaa käyttää iholla jatkuvasti sen mahdollisen estrogeenisen ja antiandrogeenisen ominaisuuden vuoksi, joka saattaa aiheuttaa pojilla huomattavaa gynekomastiaa (miesten rintojen suureneminen). Myös laventeliöljyllä on samoja ominaisuuksia, New England Journal of Medicine.)

Kookosöljy-Kaakao-Kasvonaamio:
1 rkl kookosöljyä
1 rkl kaakaojauhetta
1 rkl hunajaa
Sekoita kaikki aineet ja levitä kasvoille, kaulalle ja dekoltee alueelle. Anna vaikuttaa 5-10 minuuttia ja huuhdo lämpimällä vedellä. Naamio kosteuttaa, ravitsee ja pehmentää ihoa.

AURiNKOVOiDE
Kookosöljyn sanotaan suojaavan auringon ultraviolettisäteiltä. Oman aurinkovoiteen voi tehdä lisäten kookosöljyn sekaan esim. hieman seesamöljyä, aloe veraa, oliiviöljyä, tyrniöljyä. Huomioi, että uimaan mentäessä viileämpään veteen kookosöljy hieman jähmettyy ja ei siten liukene kokonaan veteen - lisää tarpeen mukaan uinnin jälkeen. Suorassa auringonpaahteessa ei ole kuitenkaan suositeltavaa olla keskipäivällä eikä tuntitolkulla - muista myös nauttia nesteitä enemmän - esim. vettä johon on sekoitettu hieman intiaanisokeria ja atlantin merisuolaa (näin saa myös kivennäissuoloja, joiden puute hikoilusta johtuen saattaa aiheuttaa esim. huimausta). Myös mineraalivesi on hyvä neste- ja suolatasapainon palauttamiseen.

DEODORANTTi
Aivan, kookosöljyä käytetään jopa kainaloihin. Levitä ohut kerros suoraan kainaloihin, tämä on erityisen pehmentävän ja rauhoittavan tuntuinen varsinkin karvan poiston jälkeen. Voimakkaassa hikoilussa on suositeltavaa lisätä muutama tippa eteeristä öljyä kuten esim. rosmariini hien hajun hillitsemiseksi. Kukkaöljyillä saa lisättyä mieleistään tuoksua turvallisesti.

VAUVALLE
Vaippaihottuma helpottaa tutkitusti kookosöljyllä. Levitä suoraan ongelma-alueelle. Kokemusten mukaan auttaa myös maitoruven hoidossa. Soveltuu erinomaisesti vauvan jokapäiväiseksi ihovoiteeksi.

LEMMiKiT
Kookosöljyä voi käyttää myös lemmikkieläinten ihon hoitoon levittämällä ongelma-alueelle. Kokeile myös turkin hoitoon.

HiERONTA
Hierontaöljyksi kookosöljy soveltuu mainiosti, se on kevyt mutta huuhdeltaessa lämpimällä vedellä ylimääräinen osa liukenee pois ilman saippuaa. Se jättää ihon mukavan pehmeäksi huuhtelun/pesun jälkeen - käytä saippuaa jos iho tuntuu liian öljyiseltä. Hierontaöljyyn voi mainiosti lisätä muutaman tipan eteerisiä öljyjä.



Kookosöljyn valmistus ja laatu

ViRGiN KOOKOSÖLJYN VALMiSTUS

Neitsytkookosöljy on valmistettu uuttamalla. Extra virgin tai virgin tarkoittaa kookosöljyn suhteen samaa valmistustapaa. Extra sanan käyttö lienee tullut markkinointiin oliiviöljytuotannosta. Neitsytkookosöljy uutetaan osittain kuivatusta tai tuoreesta kookoksen maltosta. Neitsytkookosöljyssä on kookoksen maku tallella kun taas koprasta valmistetussa sitä ei ole tallella.

On muutamia tapoja valmistaa neitsytkookosöljyä. Yhdessä tavassa ensin kookosraaste kuivataan alkuperäisestä noin 50% kosteudesta 12% kosteuspitoisuuteen miedolla lämmöllä, jonka jälkeen välittömästi miedolla puristuksella saadaan öljy erotettua. Puristus -tässä tapauksessa 'märkämyllyllä'- voidaan tehdä myös tuoreesta kookosraasteesta, jolloin esim. luonnollinen E-vitamiini ja antioksidantit säilyvät parhaiten. Toinen menetelmä alkaa kookosmaidon käymisprosessilla, jossa öljy erottuu kookoksesta. Käyminen kestää yleensä 12-36 (jopa 48) tuntia, jonka jälkeen öljy kaadetaan tai kuoritaan pois. Pieni lämpö haihduttaa liian kosteuden, neitsytkookosöljyssä saa olla kosteutta korkeintaan 0.1%. Tämä on perinteinen kookosöljyn valmistusmenetelmä. Nämä menetelmät oikeuttavat 'virgin coconut oil - neitsytkookosöljy' nimikkeen käyttöön. Monesti ne myös oikeuttavat 'organic - luomu' nimikkeen käyttöön, jos kemikaaleja ei ole käytetty. 

Ei-ViRGiN LAATUiSEN KOOKOSÖLJYN VALMiSTUS

Kookosöljyn erotus kookosmaidosta voidaan tehdä mekaanisen puristuksen ja käymisen lisäksi myös keittämällä, jäähdyttämällä, entsyymien avulla. Myös nk. 'expeller pressed' kookosöljy saattaa olla luomulaatuista, tosin se on jo käynyt jonkinasteisen jalostuksen (deodorize) läpi, jolloin kookoksen makua ei enää ole tallella. Siksi sitä ei voi enää kutsua 'virgin' tai neitsytöljyksi. Nykyään muissa kuin 'expeller pressed' menetelmissä käytetään liuottimia, jolla saadaan suuremmat määrät, se on myös nopeampi ja halvempi menetelmä.

KOPRA

Monet kaupalliset öljyt ja rasvat valmistetaan kuivatetusta kookoksen maltosta eli koprasta, joka täytyy puhdistaa ja jalostaa ennen käyttöä. Kopra saatetaan kuivata ulkona, jossa se on alttiina homeelle ja hyönteisille. RBD (refined, bleached, deodorized) on standardi koprasta valmistetulle kookosöljylle, jossa käytetään korkeita lämpötiloja sekä kemikaaleja. Tällainen öljy on monesti myös hydrogenoitu, jonka on osoitettu nostavan kolesterolia. Kopra kuivataan 5-6% kosteuspitoisuuteen ja kuumennetaan korkeassa lämpötilassa, myös öljyn erotus tapahtuu suuremmalla puristuksella. Neitsytkookosöljy ei kuitenkaan koskaan sisällä hydrogenoituja rasvoja.


Cocowel KYLMÄPURiSTETUN NEiTSYTKOOKOSÖLJYN VALMiSTUS 

Kookos toimitetaan tehtaalle Thaimaassa joka aamu. Kookoksen malto kaadetaan steriiliin kylmään veteen, joka virtaa ristiin samalla suodattaen epäpuhtaudet. Puhdas kookoksen malto jauhetaan hienoksi raasteeksi, joka menee seuraavaksi kiertopuristimen läpi. Tässä prosessissa kookosmaito irtoaa maltosta. Lämpötila saattaa kohota hieman, joten lämpötilaa tarkastellaan, jotta se ei ylitä koskaan 35C°. Kookosmaito suodatetaan ja kiinteät palat erottuu ennen kuin maito menee linkoon, joka sijaitsee omassa äänieristeisessä tilassa. Linko pyörii 17000 kertaa minuutissa, joten ääni muistuttaa lähinnä suihkukonetta. Tuote menee linkouksen läpi kolme kertaa, jotta kaikki öljy saadaan eroteltua. Öljy menee seuraavaksi suljettuun säiliöön, jossa tehokas imuri haihduttaa loputkin vedet. Vesi kiehuu (ja siten haihtuu) ympäröivässä lämpötilassa - jos siinä on tarpeeksi imuvoimaa. Tätä imuria voi ihmetellä ja seurata pleksilasin läpi. Menetelmä on uusi koneinsinöörintaidon läpimurto eikä sitä ole käytössä missään muualla. Tämän huipputeknologian johdosta yritys katsoo neitsytkookosöljynsä todella ansaitsevan 'extra virgin - kylmäpuristetun neitsytkookosöljyn' tittelin. Seuraava vaihe onkin pullotus ja tuote on valmis käytettäväksi. Cocowel Neitsytkookosöljy on myös 100% luomutuote. Cocowel kookosöljytehtaalla on Eurooppalainen liikkeenjohto ja GMP sekä luomu sertifikaatit. Tuotteen voidaan myös sanoa tuotetun 'Reilun Kaupan' tyyppisesti, koska se tulee suoraan pientehtaalta myyntiin ilman välikäsiä. 

Laadukas neitsytkookosöljy on juoksevana täysin kirkasta, jähmetessään valkeaa ja miedosti kookokselle tuoksuvaa. Mitkään sivumaut kuten savu eivät kuulu laadukkaaseen neitsytkookosöljyyn eikä vivahde-erot värissä kuten kellertävyys.

Cocowel kookosöljy ei ole: jalostettu, valkaistu, kuumennettu, deodorisoitu!
Cocowel kookosöljyssä ei ole kemikaaleja, säilöntäaineita, stabilointiaineita!

Cocowel kookosöljyn rasvahappokoostumus
(Bureau of Quality and Safety of Food, Department of Medical Sciences, Thaimaa):

Kapryylihappo    6.3%
Kapriinihappo     5.6%
Lauriinihappo    52.0%
Myristiinihappo  18.0%
Palmitiinihappo   7.7%
Steariinihappo    2.4%
Oleiinihappo       6.1%
Linoleiinihappo    1.1%




Kookosöljytutkimuksia

Kattava kookostietopaketti:
The Coconut Odyssey, Mike Foale (134 pages)


TUTKiMUKSiA

Kookosöljyn sisältämien rasvahappojen vaikutuksia on tutkittu laajalti. Tässä lueteltuna tutkittuja positiivisia vaikutuksia.

Sars, aids, influenssa, tuhkarokko, herpes, hepatiitti C, staphylococcus aureus (MRSA sairaalabakteeri)
Vatsahaava, kurkkutulehdukset, virtsatietulehdukset, ientulehdukset ja reiät hampaissa
Keuhkokuume, tippuri, hiivasienitauti, vaippaihottuma, jalkasilsa
Lapamato, täi, giardia
Insuliinin eritys, veren sokeri, perna, entsyymit, haimatulehdus eli pankreatiitti, diabetes, imeytymishäiriö
Kystinen fibroosi (CF), kalsiumin ja magnesiumin imeytyminen
Luusto ja hampaat, osteoporoosi, sappirakko, Crohnin tauti
Paksusuolen haavauma, ruoansulatus, suolen toiminta, peräpukamat
Tulehdukset, kudokset, immuunisysteemi
Rintasyöpä, paksusuolisyöpä, muut syöpämuodot
Kolesteroli, valtimot, ateroskleroosi, periodontaalinen tauti, hammasmätä
Antioksidantti, rasvahappojen imeytyminen, krooninen väsymysoireyhtymä
Prostaattinen hyperplasia (eturauhasen laajeneminen), epilepsia, munuaistaudit, munuaiskivet
Maksan taudit, aineenvaihdunta
Kestävyys urheilusuorituksissa

Tutkimustuloksia rasvahapoista/kookosöljystä:
Huom: Tutkimuksia hydrogenoidulla kookosöljyllä ei voi verrata ei-hydrogenoidulla tai neitsytkookosöljyllä tehtyihin tutkimuksiin!
CoconutResearchCenter PubMed: VCO lowers total cholesterol, triglycerides, phospholipids, LDL, VLDL and rises HDL TheWestonAPriceFoundation, A New Look at Coconut Oil
TheWestonAPriceFoundation, More Good News on Coconut Oil A.P. John Institute of Cancer Research recommends coconut oil for cancer patients
Coconut Oil prevents hair damage and protein loss


LAURiiNIHAPPO

Kookoksen yksi tärkeä aine on lauriinihappo. Kookosöljyssä on keskipitkiä rasvahappoja noin 50-60%, joista lauriinihappoa on noin 40-66%. Lauriinihappoa on luonnostaan runsaasti äidinmaidossa. Lauriinihappo on tärkeä immuniteetin rakentaja. Sitä on runsaasti myös kaneliöljyssä (80-90%) ja esim. laurus nobilis (laakeripuu) ja cuphea lajeissa, joista c.epilobiifolia sisältää jopa 68%. Lauriinihappoa valmistetaan myös synteettisessä muodossa, jota ei voine verrata luonnollisessa muodossa käytettyyn neitsytkookosöljyyn.

MONOLAURiiNi

Lauriinihappo muuttuu monolauriiniksi ruoansulatuksessa. Monolauriini on antiviraalinen, antibakteerinen, antiprotozoaalinen monoglyseriini, joka tuhoaa rasvapeitteiset virukset kuten HIV, herpes, cytomegalovirus, influenssavirus, monia patogeenisia bakteereja kuten listeria monocytogenes, helicobacter pylori, sekä protozoan kuten giardia lamblia. Jotkut tutkimukset tukevat myös vapaan lauriinihapon antimikrobiset vaikutukset.

Kosmetiikassa, ruoka-aineissa ja eläintenrehussa käytetty lauriinihappo (kookos) on monesti paljon muuttunut käsittelyjen johdosta, jolloin se muuttuu hyödyllisestä ravinnosta mahdolliseksi karsinogeeniksi.

Neitsytkookosöljyn lauriinihappo on luonnollisessa muodossaan osana kokonaisvaltaista ravintoa.

Lue lisää lauriinihaposta:
Lauric.org
MicroscopicResourceCenter:Lauric Acid

Kehon biomagneettinen tasapainotus>>

Meridiaanit ovat yhteydessä kehomme elimiin ja elintoimintoihin. Kehon magneettikenttiin ja siten solun sähköiseen tasapainoon vaikuttavalla nestemäisellä biomagneettisella yhdisteellä voidaan tasapainottaa meridiaaneja. Meridiaanien tasapainotuksen seuranta on helppoa meridiaanianalyysiin perustuvalla raportoinnilla (60 akupisteen mittaus) ja omalla huomioinnilla tai vaikka laboratoriokokeilla. Kaikki meridiaanit tulee olla tasapainossa optimaalisen terveyden saavuttamiseksi. Sisältää mm. 12 päämeridiaania - elin-parit: keuhko-virtsarakko, paksusuoli-munuainen, vatsa-verenkierto, perna/haima-kolmoislämmitin, sydän-sappirakko, ohutsuoli-maksa. Lisäksi se sisältää toimintoja kuten immuunijärjestelmä (lymfa), rauhastoiminta eli hormonitoiminta, kehon biokemikaalit, rasva-aineenvaihdunta, hermosto ja alueita kuten sidekudokset, nivelet, selkäranka ja -ydin. Sisältää myös detox ohjelman kyseisille alueille koska esim. toksiinit kuten raskasmetallit ja kemikaalit häiritsevät kehon sähköisiä ja biokemiallisia signaaleja.