Sydän- ja Verisuoniterveys / Ideaaliset Laboratoriokokeiden Arvot

Optimaalisesti terveyden ylläpitämiseksi ja edistämiseksi kaikki taulukon arvot olisi hyvä olla ideaalissa! Tiesitkö, että puolella sydänkohtauksen saaneista ihmisistä kokonaiskolesteroli on viitearvoissa! Tiesitkö, että 20-40% kaikista sydänkohtauksista jää huomaamatta, PubMed: Occurence of unrecognized ... Perinteisten sydän- ja verisuonitautien riskiä ennustavien tekijöiden (kolesteroli, verenpaine, diabetes, geenitekijät, korkea ikä, tupakointi, ylipaino, liikunnan puute) rinnalle otetuista testeistä parhaat sydänkohtauksen ennustajat ovat BNP, CRP, homokysteiini, reniini verestä ja albumiini virtsasta. Potilailla, joilla on korkein BNP ja albumiini on lähes kaksinkertainen riski sairastua sydämen vajaatoimintaan ja saada sydänkohtaus tai halvaus. Potilailla, joilla on korkeimmat CRP, BNP ja kolme muuta arvoa on nelinkertainen riski kuolla 10 vuoden sisällä. Uusimpien tutkimusten mukaan uudet testit ovat muutaman prosenttiyksikön verran tarkempia kuin vanhat testit, Framingham Heart Study

Tutkimus Ideaali arvo
(terveyttä ylläpitävä ja edistävä)
Cardiovascular disease markers!
Normaali arvo
(perinteinen)
Huslab-hakemisto TYKS-hakemisto Yhtyneet laboratoriot-hakemisto 
Natriureettinen peptidi, B-tyypin N-terminaalinen propeptidi
P-proBNP
<5,759 pg/ml N-BNP
PubMed: N-terminal Pro-B-type natriuretic peptide, vascular disease risk ...

FDA: vajaatoiminnan poissulkemiseksi (97 % todennäköisyys) naiset alle 65 v 144 ng/l, miehet alle 65 v 93 ng/l.
<300ng/l sulkee pois äkillisen sydämen vajaatoiminnan
Albumiini virtsasta
U-Alb
? 18-39 y 36-48 g/l 40-69 y 36-45 g/l over 69 y 34-45 g/l
C-Reaktiivinen proteiini CRP
S-CRP
P-CRP
Herkkä CRP
S-hs-CRP
P-hs-CRP
<1 mg/l - pieni suhteellinen riski
1-3 mg/l  - keskitason suhteellinen riski
>3 mg/l   - suuri suhteellinen riski - sydäninfarktin todennäköisyys yli kolme kertaa suurempi! 
<10 mg/l
Kolesteroli HDL
fS-Kol-HDL
>1.28 mmol/l
>1.00 mmol/l (plasma)
Kolesteroli LDL
fS-Kol-LDL
<2.56 mmol/l
LDL näyttäisi kuljettavan suurimman osan sairautta aiheuttavasta kolesterolista valtimoihin. Framingham Study
<3.0 mmol/l (plasma)
Kolesteroli
fS-Kol
4.65-5.172 mmol/l alle 70 v.
max 7.758 yli 70 v.
<3.88 lisääntynyt sisäisen verenvuodon riski, masennus, itsemurha!
<5.00 mmol/l (plasma)
Kolesteroli
HDL % suhde:
(fS-Kol-HDL/
fS-Kol) x 100
sydän- ja verisuoni-
tautiriski 
miehet   naiset
korkea 3x <10%   <14%
yli keskinkert 2x 10-19%  14-22%
keskinkert 20-29%  23-30%
alle keskinkert 1/2 >29% >30% 
 

?
Kolesteroli riski suhde:
fS-Kol-LDL/
fS-Kol-HDL
 
sydän- ja verisuoni-
tautiriski
miehet   naiset
korkea 3x  6.4-8.0    5.1-6.1
yli keskinkert 2x 3.7-6.3  3.3-5.0
keskinkert 1.1-3.6    1.6-3.2
alle keskinkert 1/2 <1.1   <1.6
                            
?
Fibrinogeeni
P-Fibr
1.5-3.0 g/l 2-4 g/l

Ferritiini
S-Fe tai
S-Ferrit
20-50 ng/ml

Lue myös periytyvän hemokromatoosin DNA-tutkimus B -Hemok-D, sekä transferriinin rautakylläisyys


Genetic hemochromatosis
miehet: 20-250 µg/l naiset: 5-90 µg/l
Glukoosi veri
- paasto 8h
fP-Gluk
3.334-4.72 mmol/l
ei tietoa 4.73-5.29 mmol/l
esi-diabeettinen 5.3-6.1 mmol/l
diabeettinen >6.1 mmol/l
hypoglykeeminen <2.7-3.333 mmol/l

4.20-6.0 mmol/l
(WHO diabeettinen >7.00 mg/dl)
Glykoitunut
Hemoglobiini HBA1C 
B-Hb-A1C
<6.0% kok. hemoglobiinista
Glykoitunut hemoglobiini korreloi veren glukoosiarvoihin 3kk ajalta. Kun arvo nousee yli 6.5, joka 1% lasku arvossa vähentää 14%-40% diabeteksestä aiheutuvia komplikaatioita. Jos diabeetikon arvo on alle 6.5 testi tulee tehdä puolen vuoden välein. Korkeammilla arvoilla testi tulee tehdä 2-3 kk välein kunnes arvo laskee. Lähes kaikilla diabeetikoilla on diabetes 10 vuoden ajan ennen diagnosointia, jolloin se on hiljalleen tehnyt tuhojaan vuosien ajan. PubMed: Glycated hemoglobin and risk of stroke ...
Homokysteiini
S-Hcyst
P-Hcyst
<8 mmol/l
Kohonnut homokysteiini aiheuttaa Lp a:n sitoutumisen fibriiniin, joka edesauttaa plakin kertymistä. 
Kohonnut homokysteiini saattaa pahentaa myös Alzheimerin taudin kehitystä kun se kohoaa yli 11 mmol/l, foolihappo ja B12 arvot olivat vastaavasti monesti alhaiset, ScienceDaily.
4-15 mmol/l
Yhd.lab 5-15 mmol/l
Insuliini
- pasto 8h
S-Insu
paras  2-3 mU/ml
hyvä <5 mU/ml
diabetes korkea riski >10 mU/ml
6-27mU/l
Lipoproteiini a
Lp a
fS-LipoA1
<10 mg/dl
<0.1 g/l ?
Valtimotukos (plakki) koostuu 90-100% lipoproteiini a:sta. Lp-a on korvannut C-vitamiinin (jota ei siis riittävästi) seinämän korjauksessa, valitettavasti se paksuuntuu jatkuvasti. Riittävä C-vitamiinimäärä (kollageenin tuotanto) auttaa valtimon seinämien paranemisessa - pelkkä plakin poisto ei paranna valtimoita. Framingham tutkimuksen mukaan kuitenkin Lp-a ei näyttäisikään osallistuvan rasvakerääntymän lisääntymiseen valtimoihin vaan enemmänkin verihyytymien hajoituksen estämiseen. 
miehet: 1.1-1.8 g/l naiset: 1.3-2.1 g/l
Reniini
fP-Renin
? makuu 0.2-2.8 µg/l/h   
pysty 1.5-5.7 µg/l/h
Triglyseridit TG
fS-Trigly
fP-Trigly
<1.12 mmol/l <2.00 mmol/l
Arakidonihappo -omega 6/
Eikosapentaeeni -omega 3
AA/EPA
 
Ideaalisesti arvon tulisi olla <2:1.
Q10 toiminta häiriintyy, joka on kuitenkin tärkeä esim. sydämen terveyden kannalta -   AA/EPA suhteen tulisi olla korkeintaan 3:1 terveillä ja kroonisesti sairailla 2:1. Keskimäärin lapsilla kuitenkin suhde on 7-8:1 (oppimisvaikeudet ym.) ja masentuneilla sekä dementikoilla jopa 11:1. Japanissa vastaavasti keskimääräinen suhde on 1,5:1 (runsas kalan syönti?). Kolesterolilääkitys - statiinit - huonontaa tätä suhdetta entisestään.  Lähde: Bio-Vita

Turun Yliopiston tutkimuksessa mustaherukkaöljylisä kohotti veren GLA- ja DGLA-rasvahappojen pitoisuutta enemmän kuin kalaöljylisä.  Haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuus veressä laski enemmän mustaherukkaöljyjaksolla kuin kalaöljyjaksolla. Herukan siemenöljy laski verenpainetta merkittävästi. Kaikilla herukkaöljyä nauttineilla koehenkilöillä hormonien kaltaisten, tulehduksia aiheuttavien rasvahappojohdannaisten pitoisuudet laskivat ja reumaa sairastavilla koehenkilöillä nivelten aamujäykkyys väheni merkittävästi. Vaikutuksia myös kihti, sydämenrytmihäiriöt. Tyrniöljyllä ei ollut vaikutusta veren rasva-arvoihin (kokonaiskolesteroli, HDL-kolesteroli, LDL-kolesteroli ja triglyseridit), mutta se vähensi verihiutaleiden sakkautumistaipumusta eli veritulppariskiä. Näillä öljyillä sai helpotusta myös ihottumiin.
EU:n suositus on 4:1
Kilpirauhastestit
TSH ja T4
S-T4-V
S-TSH
AACE (American Association of Clinical Endocrinologists) suosittelemat arvot (engl) on TSH 0.3-3.0mU/l
ATA American Thyroid Association Info 
(engl)
ACB, BTA, BTF (UK) (engl)
Näistä ensisijaisesti tulisi mitata TSH ja T4.
Ideaaliset arvot vaihtelevat!

Subkliininen hypertyreoosi: TSH alhainen <0.1mU/l ja normaalit T3,T4 
Subkliininen hypotyreoosi: TSH korkea >10mU/l ja normaalit T3,T4.
Normaalit kilpirauhastestit T3, T4TSH


MUiTA SYDÄN- ja VERiSUONiTERVEYSTEKiJÖiTÄ:

Tupakointi Oletko tupakoinut viimeisen 20 vuoden aikana? Mitä enemmän tupakoit sitä suurempi riski. Mitä kauemmin tupakoinnista on sitä pienempi riski. Tupakoitsijoilla, joilla on jo diagnosoitu sepelvaltimon ahtauma (stenoosi) tai vioittuma sekä alhainen HDL kolesteroli arvo on suurempi alttius sydänkohtaukselle kuin niillä diagnosoiduilla, jotka eivät tupakoi ja HDL arvo on korkeampi.
PubMed: Patients with low high-density lipoprotein-cholesterol ....

Verenpaine, yli 140mmHg systoolinen paine lisää sydän- ja verisuonitautiriskiä.

Tupakointi ja korkea verenpaine altistavat myös aivoverenkiertohäiriöille. Oireet ilmaantuvat tavallisesti hyvin äkillisesti. Kyse voi olla sekunneista tai minuuteista. Verenkierto aivoissa pettää ja syntyy kuolio. Kehon osa, jonka toiminnasta vastaava alue on mennyt kuolioon, menettää toimintakykynsä. Ensioireita ovat äkillinen toispuoleinen kasvon, ylä- tai alaraajan heikkous, puutuneisuus tai tunnottomuus, näön hämärtäminen, puhekyvyn tai puheen ymmärtämisen menetys, ankara äkillinen päänsärky sekä huimaus ja vaikeus kävellä. Epäiltäessä aivoverenkiertohäiriötä (esimerkiksi jos henkilö on kaatunut) voi tehdä seuraavat kokeet: Pyydä henkilöä hymyilemään, pyydä henkilöä toistamaan joku yksinkertainen lause, pyydä henkilöä kohottamaan molemmat kädet, pyydä henkilöä ojentamaan kielensä ulos. Jos kieli on mutkalla ja roikkuu viistossa, myös se on aivoinfarktin oire. Jos oireilevalla henkilöllä on ongelmia yhdessäkin näistä testeistä, on heti soitettava hätänumeroon. Lue lisää >>

Nilkka-, käsivarsi-indeksi (Ankle-Brachial Index ABI) nilkan systoolinen verenpaine*/käsivarren systoolinen verenpaine. Normaali: 1.0, alle 0.9 on osoitus sydän- ja verisuonitaudista. Testi saattaa epäluotettavasti olla normaali ihmisillä, joilla on kalkkeutuneet valtimot, diabeetikoilla, esi-diabeetikoilla, tai niillä joilla on K-vitamiinin puutosta (yleistynyt). Huom. Jos nämä tekijät on suljettu pois ja tulos on epänormaali - tällöin indeksi on osoitus jonkinasteisesta sydän-/verisuonitaudista.
* Nilkan verenpaineen mittauksessa mansetti laitetaan juuri nilkan yläpuolelle ja stetoskooppi asetetaan mansetin sisä-, ja alapuolelle aivan nilkkaluun taakse.
PubMed: Aortic augmentation index ...

Nutraingredients-USA.com: Vitamin K2, but not K1, effective for heart health benefits! MK-7, MK-8, and MK-9 are found in fermented food products like cheese, and natto is a rich source of MK-7. At the end of the study, the researchers observed an association between a higher consumption of natural vitamin K2, particularly menaquinone-7, -8, and -9 and a significantly reduced prevalence of CHD. Note: K1 (phylloquinone).
(Uusimpien tutkimusten mukaan K2-vitamiini ehkäisisi sydän- ja verisuonitautia, ei K1-vitamiini (fyllokinoni)! Sydänterveyden kannalta merkittävää K2-vitamiinin muotoa (menakinoni -8 ja -9) on runsaasti hapatetussa juustossa ja natossa (menakinoni-7).

Nutraingredients.com: Supplements of vitamin K1, also known as phylloquinone, may slow hardening of the arteries in people already suffering from the condition. K1 is found in green leafy vegetables such as lettuce, broccoli and spinach.
K1-vitamiini saataa ehkäistä verisuonten kovenemista niillä, joilla on jo kovettumaa todettu. K1-vitamiinia on mm. salaatissa, parsakaalissa ja pinaatissa.

Tilaa luontaistuotteet netistä - jopa ilman toimituskuluja!

Leposyke: Kohonnut leposyke voi etenkin miehillä osoittaa sydän- ja verisuonitautiin - naisilla ei ole näytetty olevan korrelaatiota. Terveellinen leposyke on <64 lyöntiä/min, vähäinen riski on 64-69 lyöntiä/min, kohtalainen riski on 70-75 lyöntiä/min, korkea riski on 76-80 lyöntiä/min. Yli 80 lyöntiä/min tarkoittaa kolminkertaista riskiä normaaliin verrattuna.

Palautumissyke: Testi ilmaisee kuinka nopeasti sydämen syke palautuu normaaliin rasituksen jälkeen. Testi vaatii, että 85% suurimmasta (220-ikä) sydämensykkeestä saavutetaan rasituksessa. Jos ei ole tottunut tällaiseen rasitukseen, testi tulee suorittaa kunnes se on mahdollista (harjoitteluohjelma kunto-ohjaajalta tai lääkäriltä). Kun saavutat vaadittavan rasitustason, lopeta kuntoilu ja mittaa pulssi yhden minuutin kuluttua. Jos arvo laskee 12 tai vähemmän on testitulos epänormaali ja merkittävä sydän-/verisuonitaudin riski on olemassa.
 
Kehon peruslämpö: Testi ilmaisee kilpirauhasen vajaatoiminnan, joka aiheuttaa epänormaalin lipidien aineenvaihdunnan - joka osaltaan kiihdyttää sydän- ja verisuonitauteja.

Kolesteroli ja muut rasva-arvot voivat nousta, koska rasva-ainevaihdunnan entsyymien toiminta vähenee alhaisemman kehon lämpötilan seurauksena. Monet entsyymit ovat lämpötilasta riippuvaisia, ja niiden toiminta häiriintyy alhaisimmissa tai korkeimmissa lämpötiloissa.

Kehon lämpötila mitataan välittömästi herättyä ja mieluiten vielä sängyssä. Päivällä mittaus tehdään vähintään 15 minuuttia ruokailun tai juomisen jälkeen mutta ei kuitenkaan kuntoilun jälkeen. Miehet ja menopaussin ohittaneet naiset voivat ottaa lämmön joka päivä toisin kuin naiset, joilla on kuukautiset. Silloin lämpötila vaihtelee kuukautiskierron mukaan ollen alimmillaan ovulaation aikana ja korkeimmillaan juuri ennen kuukautisvuotoa. Lämpötilan mittaus on tarkin 2-3pv vuodon alettua.

Normaalilämpötilat:
Celsius: kainalo 36.67 +/-0.11 eli (36.56-36.78), suu 37.0 +/-0.11 eli (36.89-37.11), peräsuoli 37.22 +/-0.11 eli (37.11-37.33).
Fahrenheit: kainalo 98.0 +/- 0.2, suu 98.6 +/- 0.2, peräsuoli 99.0 +/- 0.2.

Kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivät ihmiset ovat myös usein viluisia luita myöten - vaikka olisi paljonkin päällä. He eivät myöskään hikoa helposti jos ollenkaan. Myös lisämunuaisten rasitus/vajaatilat ja hypoglykemia eli matala verensokeri aiheuttavat kehon lämpötilan laskua. Kookosöljyllä on kehon lämpöä nostava vaikutus ja se edistää sydän- ja verisuoniterveyttä - se auttaa myös painonhallinnassa.

Harvard School of Public Health: A 20-Year Study Finds No Association Between Low-Carbohydrate Diets and Risk of Coronary Heart Disease - Low Carb-Diets Focusing On Vegetable-Based Sources of Fat and Protein May Reduce Risk of CHD
(20-vuotinen tutkimus ei löytänyt yhteyttä alhaisen hiilihydraattiruokavalion ja sepelvaltimotaudin välillä - Alhainen hiilihydraattiruokavalio, jossa rasvat ja proteiinit kasvipohjaisia saattaa alentaa sepelvaltimotautiriskiä.)Sydämen ja Ikenien yhteys:
Vuotavatko ikenesi helposti verta (vaikka sinulla ei ole verenhyytymisongelmia) kun harjaat hampaita? Kysymyksessä saattaa olla periodontaalinen sairaus tai C-vitamiinin puutostila - tai molemmat. Molemmat altistavat sydän- ja verisuonitaudeille. Periodontaalisella sairaudella - huomio myös korkeassa CRP arvossa - on yhteys myös haimasyöpään Harvard School of Public Health: Link Found Between Periodontal Disease and Pancreatic Cancer.

CoQ10 on käytetty periodontaalisen sairauden, verenpaineen, kongestiivisen sydämen vajaatoiminnan, rasitusrintakivun eli angina pectoris (sepelvaltimotaudin oire, tauti johtuu valtimonkovettumataudista eli valtimotauti eli ateroskleroosi), sydäninfarktin eli sydänveritulppa, sydänlihasrappeuman eli sydänlihassairaus eli kardiomyopatia hoitoon sekä suojaamaan sydäntä sitä vahingoittavilta kemoterapialääkkeiltä kuten adriamysiini, immuunisairauksilta kuten AIDS ja nyttemmin myös syöpätaudeilta.
Study of CoQ10 enzymes in gingiva... HealthWorld: Coenzyme Q10...

Sydänterveyteen auttaa lisäksi L-karnitiini ja D-riboosi, magnesium, L-arginiini. 'The Sinatra Solution' kirjan mukaan Q10 annostus tulisi olla ongelmasta riippuen 100-600mg/pv, on myös syytä tarkistaa että se on luonnollisessa ja imeytyvässä muodossa. L-karnitiinin määrä 1000-3500mg/pv, D-riboosi 5-15g/pv, magnesium 400-800mg/pv ehkäisyssä pienemmät määrät riittävät kun taas akuuteissa tilanteissa suuremmat määrät ovat tarpeelliset. Hälytyskellot tulisi soida ns. terveilläkin henkilöillä jos sydämen pumppausvoima on riittämätön ja oireita kuten väsymys, hengästyneisyys, verenkiertohäiriöt, rytmihäiriöt, tunnottomuus, verenpaine, pohjekivut, turvonneet nilkat ja nesteen keräytyminen keuhkoihin alkaa esiintyä. Sydän tarvitsee adenosiinitrifosfaattia (ATP) suuret määrät päivittäin solutoimintojen energianlähteeksi. ATP koostuu adeniinista, d-riboosista ja kolmesta fosfaattiryhmästä. Lähestulkoon aina magnesiumioni on kiinnittyneenä ATP soluun - magnesiumioni pienentää ATP:n elektrokemikaalista latausta, joka osaltaan auttaa ATP:n toiminnassa.
Lue kirjayhteenveto 'The Sinatra Solution' suomeksi >> Soluaineenvaihdunta Kuopion Yliopisto >> PubMed: Conditionally essential nutrients ... biosynthesis may be inadequate. 

Tohtori John Raymond Christopher käytti cayenne pippuria kohonneeseen verenpaineeseen, suonikohjuihin, sydänkohtaukseen (teelusikallinen lämpimään veteen juotuna). Tri. Schulzen mukaan annos olisi 1rkl noin 2,5dl vettä - tinktuura olisi tässä käytännöllisempi, ohjeita Schulze linkissä. Siinä on runsaasti kalsiumia ja C-vitamiinia. Se hillitsee verenvuotoa ja tulehduksia sekä tehostaa verenkiertoa ja ruoansulatusta - vahvistaen myös verisuonten ja valtimoiden elastisuutta. Terapeuttinen käyttö: sekoitettuna lämpimään nesteeseen juotuna tai ulkoisesti suoraan haavaan (tässä tapauksessa lopettaa verenvuodon) tai iholle voiteeseen sekoitettuna. Tri. Schulze suosittelee cayenne tinktuuraa moniin ongelmiin.
School of Natural Healing: Legacy of Courage Health Freedom Resources: Biography ...  PubMed: Muscle mechanoreflex and metaboreflex ... Healing Tools: Dr. Richard Schulze Emergency Cayenne ... cayenne ohjeita itsehoitoon engl.

Toimintaohje sydänkohtauksen sattuessa itselle, eikä apua saatavana (power point esitys)

Cayennenkin sisältämän kapsaisiini (capsaicin) on alustavasti tutkittu parantavan (eläinkoetasolla) jopa Diabetes Mellituksen, julkaisu National Post: Diabetes Breakthrough. Sen sanotaan parantavan myös vatsan kudoksia, vatsahaavaa ja suolistohaavoja, tehoa myös alaselän kipuihin. Sillä on myös verta ohentava vaikutus, kolesterolia alentava vaikutus ja se tehoaa tutkimusten mukaan moniin syöpämuotoihin. Kapsaisiinia sisältäviä  rasvoja käytetään myös lievittämään diabeteksestä aiheutuvia hermokipuja.
PubMed: Role of sensory neurons in restitution ... PubMed: Herbal medicine for low back ... PubMed: Effects of daily ingestion of chilli on serum ... PubMed: Capsaicin induced cell cycle arrest and apoptosis  ... PubMed: Antihemostatic and antithrombotic effects of capsaicin ... PubMed: The influence of local capsaicin treatment on small nerve fibre ...
Vyötärön ympärys: Tarkka ja yksinkertainen mittari sydän- ja verisuonitautiriskistä: vyötärön ympärys ei saisi olla suurempi kuin puolet pituudesta. Mitä suurempi vyötärön ympärys sitä suurempi riski sairastua myös diabetekseen.

Kehon biomagneettinen tasapainotus

Meridiaanit ovat yhteydessä kehomme elimiin ja elintoimintoihin. Kehon magneettikenttiin ja siten solun sähköiseen tasapainoon vaikuttavalla nestemäisellä biomagneettisella yhdisteellä voidaan tasapainottaa meridiaaneja. Meridiaanien tasapainotuksen seuranta on helppoa meridiaanianalyysiin perustuvalla raportoinnilla (60 akupisteen mittaus) ja omalla huomioinnilla tai vaikka laboratoriokokeilla. Kaikki meridiaanit tulee olla tasapainossa optimaalisen terveyden saavuttamiseksi. Sisältää mm. 12 päämeridiaania - elin-parit: keuhko-virtsarakko, paksusuoli-munuainen, vatsa-verenkierto, perna/haima-kolmoislämmitin, sydän-sappirakko, ohutsuoli-maksa. Lisäksi se sisältää toimintoja kuten immuunijärjestelmä (lymfa), rauhastoiminta eli hormonitoiminta, kehon biokemikaalit, rasva-aineenvaihdunta, hermosto ja alueita kuten sidekudokset, nivelet, selkäranka ja -ydin. Sisältää myös detox ohjelman kyseisille alueille koska esim. toksiinit kuten raskasmetallit ja kemikaalit häiritsevät kehon sähköisiä ja biokemiallisia signaaleja.