Hormonaaliset Häiriöt Yleisiä Länsimaissa

Päivitetty 22.04.2009

Länsimaissa on opittu pitämään hormonaalisia häiriötiloja lähes itsestäänselvyytenä. Erilaiset hormonaaliset ongelmat kuten kuukautiskivut tuntuvat kuuluvan asiaan. Estrogeenitaso on yleensä korkeampi teollistuneilla alueilla kuten Pohjois-Amerikassa ja Pohjois-Euroopassa. Kuitenkin ei-teollistuneissa maissa ja teollistuneista maista Japanissa esimerkiksi kuumat aallot ovat paljon harvinaisempia länsimaihin verrattuna. Liiallisen estrogeenin – estrogeenidominanssi - luullaan osaltaan aiheuttavan monenlaisia ongelmia: verenkierron hidastuminen, migreenit, liiallinen verenhyytyminen, halvausriski, mielialahäiriöt, kilpirauhashäiriöt, fibroidit, PMS oireet, turvotus, endometrioosi, lapsettomuus, vaihdevuosioireet ja jopa tietyt syöpämuodot. Tutkimusten mukaan estrogeenidominanssia näyttäisi aiheuttavan ainakin estrogeenin toimintaa häiritsevät ja jäljittelevät xenoestrogeenit, epäterveellinen ruokavalio sekä liikunnan puute.

Estrogeenidominanssi
Näyttäisi siltä, että liiallinen estrogeenitaso osaltaan vaikuttaisi hormoniperäisissä ongelmissa läpi elämän. Vaihdevuosien oireilutkin olisivat suoraan verrannollisia siihen estrogeenitasoon, joka oli ennen vaihdevuosia. Länsimaissa estrogeenin määrä ennen vaihdevuosia on yleisesti liian korkea jolloin puhutaan estrogeenidominanssista (1). Tutkimuksissa progesteronitason epäsuhde estrogeenitasoon vaikuttaisi osaltaan rinta- ja kohdunkaulasyöpien muodostumiseen (2,3). Kohdunlimakalvon syöpä näyttäisi myös olevan vahvasti sidoksissa liialliseen estrogeenitasoon, jolle ei löydy progesteronivastiketta (4). Toisin sanoen hormonaalisen tasapainon palautus on edellytys monien sairauksien ja oireiden helpottamiseksi.   

Estrogeenihäiriöiden aiheuttajia
Pääasiassa oletetaan olevan kolme pääsyytä, jotka edesauttavat estrogeenitason nousua:

Ylijalostettu ruokavalio, joka sisältää runsaasti mm. jalostettuja hiilihydraatteja, kovia rasvoja ja tyhjiä kaloreita aiheuttaa estrogeenihäiriöitä. Joillakin kasviestrogeeneilla voisi olla liiallista estrogeenia neutraloiva vaikutus. On kuitenkin huomioitava, että jotkut kasviestrogeenit (esim. kahvi, apila, alfalfan idut, auringonkukan siemenet, fenkoli, lakritsi, oregano, kumina, kamomilla, ym.) vaikuttavat haitallisesti imitoiden estrogeenia tai estäen luonnollisen progesteronin toimintaa ja täten pahentaen esimerkiksi endometrioosia. Kuitenkin esimerkiksi pellavansiemenrouhe vaikuttaa suotuisasti, jolloin kasviestrogeeni sitoo solun estrogeenireseptorin, mutta ei stimuloi sitä. Seurauksena estrogeenitaso normalisoituu.  Pellavansiemenrouhe pienentää tutkimusten mukaan myös rintasyöpäkasvaimia (11,14).  Pellavansiemen/raejuusto sekoitus on myös syöpää yleisesti ehkäisevä ja parantava kuusinkertaisen Nobel-ehdokkaan Saksalaisen biokemistin Tri. Johanna Budwigin mukaan (12). Muutkin spesialistit, kuten kardiologinakin toiminut onkologi Tri. Dan C. Roehm M.D. FACP (13) puoltaa Budwigin löydöksiä.  Pellavansiemenrouhe auttaa lukuisten tutkimusten mukaan monenlaisissa ongelmissa kuten verenpaine, hormonaaliset häiriöt, diabetes, sydän-ja verisuonisairaudet (mm. veritulppa ja sydämen rytmihäiriöt), allergiat, rinta-ja eturauhassyöpä, nivelongelmat ja kolesteroli. Myös soijan vaikutuksista on paljon tutkimuksia sekä puolesta että vastaan. Uusimmat tutkimukset puoltavat tiettyjen kasviflavonoidien kuten daitseiini ja genisteiini positiivisia vaikutuksia kolesteroliin, emättimen seinämään, vatsarasvakudokseen, luutiheyteen ja sen mineraalitiheyteen, insuliinitasoon, verenpaineeseen ja tiettyjen syöpien syntyyn. Erityisen hyvin imeytyvässä muodossa soijan flavonoidit näyttäisivät olevan aglykonina (fermentoidut soijatuotteet). Imeytyvyys näyttäisi olevan parempi ruoasta kuin ravintolisästä (16,17). Yleisesti runsaasti kasviksia ja kuitua sisältävä ruokavalio alentaa estrogeenitasoa (10).  Liikunnan puute näyttäisi korreloivan länsimaissa estrogeenitasoon. Harvardin Yliopiston tutkimuksen mukaan estrogeenitaso on alhaisempi naisilla, jotka syövät vähemmän ja harrastavat riittävästi tehokasta liikuntaa (5).   

Xenoestrogeenit ovat kemikaaleja jotka käyttäytyvät estrogeenin lailla tai häiritsevät luonnollisen estrogeenin toimintaa. Olemme alttiina xenoestrogeeneille sekä hengityksen, ihon ja suun kautta. Haitallisia kemikaaleja on esimerkiksi öljynjalostustuotteissa, ruoassa, kosmetiikassa, hygieniatuotteissa sekä hyönteis- ja kasvimyrkyissä. EU:n tutkimuksissa on todettu ruoan sisältämän propyyliparabeenin yhteys hormonitoiminnan häiriintymiseen sekä sperman vähenemiseen. Siten ei ole voitu määritellä kyseiselle lisäaineelle turvallista rajaa päivittäiselle hyväksyttävälle annokselle (ADI – allowed daily intake) (6). Esimerkiksi kosmetiikka ja hygieniatuotteet sisältävät lähes poikkeuksetta parabeenejä, jotka näyttäisivät häiritsevän estrogeenitasapainoa iholla käytettynä. Hälyttävää on myös tosiasia, että eräässä tutkimuksessa juuri parabeenejä (eniten kuitenkin metyylibarabeeniä) on löydetty 18 tapauksessa 20 tutkitusta rintasyöpäkasvaimesta (7).

Dr. Hauschka-tuotteet on valmistettu korkealaatuisista luonnonraaka-aineista.
Tuotteissa ei ole käytetty synteettisiä säilöntäaineita, antioksidantteja, sakeutusaineita, keinotekoisia hajusteita tai väriaineita. Siksi ne sopivat myös herkkäihoisille, jotka saavat kosmetiikasta herkästi allergisia reaktioita. Lisää Dr. Hauschka tuotteita >>>


Endometrioosi ja hormonitasapaino  
Tutkimuksia löytyy puolin jos toisin rauhastoimintaa häiritsevien aineiden vaikutuksesta endometrioosin kehittymiseen. Lukuisat tutkimukset kuitenkin viittaavat xenoestrogeenien (esim. dioxiini ja PCB) vaikuttavan mm. endometrioosin kehitykseen ja kasvuun, immuunijärjestelmän heikkenemiseen, kilpirauhastoiminnan häiriöihin sekä lisääntymisongelmien kasvuun. WWF:n kemikaalitutkimus EU:n ministereille kartoitti yli sata kemikaalia ja yhteensä ministerien verestä löytyi 55 mahdollisesti terveydelle haitallista kemikaalia ja keskimäärin tutkituista löytyi 37 kemikaalia (15), testituloksista voimme päätellä yleisen suunnan kemikaalien määrästä veressä. Sisäänpäin suuntautuva kuukautiskierto ja estrogeenidominanssi myös vaikuttavat osaltaan endometrioosin syntyyn (8).  Endometrioosipotilailla esiintyy myös tavallista enemmän ainakin autoimmuunitautia, fibromyalgiaa (FM), kroonista väsymystä, allergioita, kilpirauhasen vajaatoimintaa, erilaisia atooppisia oireita sekä suvussa esiintyvää endometrioosia (9). Liiallinen estrogeenitaso saattaa myös aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaan viittaavia oireita ja monesti juuri endometrioosista kärsivillä naisilla on tyypillisiä kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyviä oireita, kuten väsymystä, kylmän sietokyvyn heikentymistä ja ohenevat hiukset. Kuitenkin kilpirauhasarvot saattavat olla normaalit (1). Kun hormonitasapaino saavutetaan nämä oireet vähenevät tai loppuvat.  

Kehon kokonaisvaltainen tasapainotus
Olemme siis jatkuvasti altistuneina kemikaaleille ja myrkyille, jotka omalta osaltaan aiheuttavat kehomme epätasapainoa. Rauhastoiminta on häiriintynyt ja länsimaissa puhumme estrogeenidominanssista ja xenoestrogeeneistä, jotka näyttäisivät osaltaan aiheuttavan ja vaikeuttavan lukuisia terveydellisiä ongelmia. Myös omat valintamme ruokavalion ja liikunnan suhteen vaikuttavat hyvinvointiimme ja vastustuskykyymme. Ruoansulatus ja aineenvaihdunta voi olla vajavaista – kuona kerääntyy suolistoon, elimistöön ja iholle. Terveellinen bakteerikanta on tuhoutunut ja haitalliset bakteerit, hiivat, virukset ym. pääsevät rönsyilemään aiheuttaen monenlaisia oireita ja sairauksia. Monesti kemikaalit ja raskasmetallit tukevat patogeenien lisääntymistä ja ylläpitoa kehossa kuten elohopea. Elimistö on useasti liian hapan ja happitaso alhainen. Vitamiini- ja hivenaineet sekä rasva- ja sokeriarvot saattavat olla epätasapainossa. Lisäksi tunneperäinen stressi heikentää immuunijärjestelmäämme ja sotkee hermoston toimintaa. Kehomme eri toiminnot ja elimet saattavat siis jatkuvasti toimia ylirasitus- ja vajaatoimintatilassa.

Kehon biomagneettinen tasapainotus

Meridiaanit ovat yhteydessä kehomme elimiin ja elintoimintoihin. Kehon magneettikenttiin ja siten solun sähköiseen tasapainoon vaikuttavalla nestemäisellä biomagneettisella yhdisteellä voidaan tasapainottaa meridiaaneja. Meridiaanien tasapainotuksen seuranta on helppoa meridiaanianalyysiin perustuvalla raportoinnilla (60 akupisteen mittaus) ja omalla huomioinnilla tai vaikka laboratoriokokeilla. Kaikki meridiaanit tulee olla tasapainossa optimaalisen terveyden saavuttamiseksi. Sisältää mm. 12 päämeridiaania - elin-parit: keuhko-virtsarakko, paksusuoli-munuainen, vatsa-verenkierto, perna/haima-kolmoislämmitin, sydän-sappirakko, ohutsuoli-maksa. Lisäksi se sisältää toimintoja kuten immuunijärjestelmä (lymfa), rauhastoiminta eli hormonitoiminta, kehon biokemikaalit, rasva-aineenvaihdunta, hermosto ja alueita kuten sidekudokset, nivelet, selkäranka ja -ydin. Sisältää myös detox ohjelman kyseisille alueille koska esim. toksiinit kuten raskasmetallit ja kemikaalit häiritsevät kehon sähköisiä ja biokemiallisia signaaleja.

Tarja Tissari

Lähteet:
 1. John R. Lee,M.D.
 2. The Johns Hopkins University
 3. David Zava,Ph.D. of ZRT Laboratory
 4. American Academy of Family Physicians, Timothy P. Canavan,M.D., Nipa R. Doshi,M.D.
 5. Dr. Peter Ellison, Harvard University
 6. European Food Safety Authority (EFSA): The EC Scientific Committee for Food (SCF) 1994, The Scientific Panel on Food Additives, Flavourings, Processing Aids and Materials in Contact with Food (AFC) 2004
 7. Journal of Applied Toxicology, Volume 24, Issue 1, 2004
 8. Warren G. Foster,Ph.D., McMaster University
 9. The Endometriosis Association
 10. USA Weekend, Jean Carper
 11. Lilian Thompson, Ph.D., Dept. of Nutritional Science, University of Toronto
 12. Dr. Johanna Budwig, Flax Oil as a True Aid Against Arthritis, Heart Infarction, Cancer, and Other Diseases 1992 (p.5-59)
 13. Dan C. Roehm,M.D. FACP, Townsend Letter for Doctors, July 1990
 14. Dr. Paul Goss, MD, Ph.D, FRCPC,FRCP, University of Toronto, Director of the Breast Cancer Prevention Program at the Princess Margaret Hospital and the University Health Network
 15. WWF Suomi – nettisivut
 16. biovita.fi - soija ja sen isoflavonoidit
 17. nutraingredients.com - breaking news on supplements & nutrition